[IMAGE]

HTML-opas pääsivu HTML-tagit:*Sivu *Teksti *Kuvat *linkit *Listat *Lomakkeet
*Taulukot * Kehykset * Marquee *Muut *Värikoodit *Sivun suunnittelu

Kehykset

Kehyksiin tarvitset ainakin kolme erillistä html-dokumenttia. Ensimmäiseen määrittelet näytön jaon kehyksillä: Head-tagin jälkeen <FRAMESET ROWS=”50%,50%”> Jakaa näytön pystysuunnassa kahteen osaan (ylä- ja alaosa). Kummankin osan suuruus on 50 % näytöstä. Voit jakaa näytön myös vaakasuunnassa osiin käyttämällä ROWS:n tilalla COLS-tagia. Voit antaa kehyksille myös tarkan koon pikseleinä: <FRAMESET ROWS=”*,100”> Jakaa näytön kahteen osaan, Alaosan korkeus 100 pikseliä yläosalle jää lopputila näytöstä Näytön voi jakaa useampiin osiin kuin kahteen lisäämällä vain ROWS:n tai COLS:n perään tarpellisen määrän prosenttilukuja tai pikselilukuja esim.<FRAMSET ROWS=”10%,70%,”0%> tällöin joudut myös nimeämään useamman dokumentin seuraavana olevan mallin mukaan.

Lisäämällä Rows arvojen jälkeen FRAMEBORDER=”0” saat kehyksen reunan pois.

<FRAME SRC=”ylaosa.htm” name=”top”> Määrittää yläosan dokmentin ja antaa sille nimen ”top” <FRAME SRC=”alaosa.htm” name=”bottom”> Määrittää alaosan dokmentin ja antaa sille nimen ”bottom”.

Voit myös määritellä kunkin kehyksen osan marginaalit (tyhjän tilan reunoilla) lisäämällä tagiin vielä MARGINWIDTH=(luku pikseleinä) ja MARGINHEIGHT=(luku pikseleinä) Lisäämällä Frame src-tagiin BORDERCOLOR=(värin nimi tai RGB-koodi) saat määriteltyä kehyksen värin. Värin nimenä voit käyttää seuraavia: Black, Olive, Teal, Red, Maroon, Navy, Gray, Lime, Fuchsia, Green, Purple, Silver, Yellow tai Aqua. RGB-koodina käytä samoja koodisarjoja kuin tausta ym. värien määrittelyssä.

Normaalisti kehyksiin tulee vierityspalkit. Jos haluat niistä eroon niin kirjoita Frame src-tagiin SCROLLING="NO". Vastaavasti jos ehdottomasti tarvitset palkit niin vaihda NO:n tilalle YES. Muuten normaalisti selain lisää palkit, jos siihen on tarvetta. Voit vielä määritellä sen saako käyttäjä muutellla selaimessa kehyksien kokoa. Jos laitat Frame src-tagiin NORESIZE=”YES”, niin käyttäjä ei voi muutella kehyksien kokoa. Muuten käyttäjä voi siirrellä kehyksen reunoja kuten monissa ohjelmissakin.

</FRAMESET> Päättää kehykset.
Fremeset ei kaikissa selaimissa eikä Netscapen ja Explorerin vanhemmissa versioissa. Muita varten voit /frameset-tagin jälkeen lisätä <NOFRAMES>sivun sisältö</NOFRAMES> Eli NOFRAMES-tagien vällin laitat informaatiota niille, jotka eivät kehyksiä pysty omilla selaimilla näkemään.

FRAMESET ja / FRAMESET tageja käytetään dokumentissa BODY ja /BODY tagien tilalla

FRAME SRC:llä nimetyt dokumentit teet aivan normaalisti kuten muutkin html-dokumentitkin. Jos haluat, että esimerkiksi navigointi näppäimet sisältävä alaosan kehys, näkyy jatkuvasti ja linkeistä avautuvat sivut avautuvat näytön yläosaan niin tee näin: alaosan dokumentin alku <HTML> <HEAD> <BASE TARGET=”top”> <HEAD> <BODY> ................ </BODY> </HTML>

<BASE TARGET="TOP"> määrittää sen, että mihin kehykseen tästä dokumentista valitut sivut avautuvat.
Voit myös määritellä kohteen (target) lisäämällä linkin A HREF-tagiin TARGET="kehyksen nini"-lisäyksen, jolloin kun linkistä painetaan avautuu sivu määriteltyyn kehykseen. Ylläolevia TARGET-toimintoja varten muista nimetä kehykset FRAME SRC:n perään. Kun haluat avata kehyksestä sivun omana sivuna auki, laita linkin A HREF-tagiin TARGET=_BLANK. Jos edellistä lisäystä ei tehdä avautuu linkistä valittu kohde kehykseen. TARGET=_BLANK jättää auki kehyssivun eli tagi avaa uuden selainikkunan, johon linkistä valituu kohde avautuu.

<IFRAME SRC="joku.htm" NAME="kehys"> kelluva kehys </IFRAME> Microsoftin Explorerissa on mahdollisuus tehdä "kelluvia kehyksiä" IFRAME SRC:n jälkeen tulee dokumentin nimi joka halutaan olevan auki kehyksessä sivulle tultaessa. Tagien väliin jäävä teksti on niitä selaimia varten jotka eivät pysty näyttämänn kelluvia kehyksiä. NAME= jotakin tarvitaan, jotta jos kehykseen avataan joku toinen dokumentti, voidaan nimetä kehys mihin halutaan dokumentti avata.
<A HREF="toinen.htm" TARGET="kehys">sisus2.htm</A> Jos haluat kehykseen toisen dokumentin niin tee normaali linkki, jossa on TARGET-lisäys.
IFRAME toimii vain Explorerissa 3.0

esimerkki sivut kehyksistä: Frame1 Frame2 Frame3 Frame 4 Frame5 IFRAME

Kun haluat nähdä kuinka kehysmallit on tehty, avaa selaimessa view-valikosta document source. Jos haluat näkyviin yksittäisen kehyksen HTML-koodin, valitse ensin napauttamalla kehystä, jonka siältöä haluat katsoa, sitten valitse view-valikosta frame source.

HTML-opas pääsivu HTML-tagit:*Sivu *Teksti *Kuvat *linkit *Listat *Lomakkeet
*Taulukot * Kehykset * Marquee *Muut *Värikoodit *Sivun suunnittelu

[IMAGE]