[ Tästä aputekstistä voit leikata ja liimata editoriin esimerkkejä maalaamalla niitä hiirellä ja käyttämällä näppäin- yhdistelmiä CTRL-INS ja SHIFT-INS. ] Sisältö: - Termien selityksiä - Uuden HTML-dokumentin luominen - Tekstin lisääminen HTML-dokumenttiin - Kuvien lisääminen HTML-dokumettiin - Linkkien tekeminen - Listat - taulukot - Lopuksi - Lisenssi ------------------------------------------- Termien selityksiä HTML-tagi: <>-suluilla erotettu HTML- kielinen määritys. Editointitila: Textboxi, jossa HTML- dokumentti kirjoitetaan. Uuden HTML-dokumentin luominen Uusi dokumentti luodaan valitsemalla Tiedosto-valikosta "Uusi". Ohjelma kyselee dokumentin otsikon, taustakuvan sekä tekstin ja linkkien värit. Väriarvot annetaan tekstille ja linkeille RGB-arvoina. RGB-arvo koostuu kolmesta heksadesimaaliluvusta välilä 0-FF. Arvot määräävät kyseisen perusvärin määrän lopullisessa värissä. Perusvärit ovat järjestyksessä R(ed) G(reen) B(lue), Punainen, Vihreä, Sininen. Esim. Harmaa muodostetaan antamalla jokaiselle perusvärille sama arvo: R=C0 G=C0 B=C0 HTML-muodossa: "#C0C0C0" Kirkas keltainen on: R=FF G=FF B=0 HTML-muodossa: "#FFFF00" Tekstin lisääminen HTML-dokumenttiin Tavallisen tekstin voi kirjoittaa dokumenttiin suoraan. Rivinvaihto ei vaihda dokumentissa riviä vaan uusi rivi pitää pakottaa
-tagilla. Esimerkki jatkuvasta tekstistä: Tämä on kirjoituskonetekstiä. Tämä teksti vaihtaa riviä automaattisesti sen mukaan, minkä kokoinen WWW-selaimen ikkuna sattuu olemaan. Rivinvaihto sovitetaan sanojen väliin. Ei siis tarvitse pelätä, että teksti katkeaisi typerästi keskeltä sanaa. Esimerkki pakotetuista rivinvaihdoista: Tämä on kirjoituskonetekstiä.
Tuohon tuli pakotettu rivinvaihto.
Näin tekstin voi pätkiä haluamansa
pituisiin riveihin ja saada aikaan
helpommin luettavaa tekstiä
Jotkut HTML-tagit pitävät sisällään pakotetun rivinvaihdon. Tällaisia ovat seuraavat tekstin ulkoasuun vaikuttavat tagit:

...

... Otsikkotekstejä

Uusi kappale Konekirjoitustekstiä Otsikkoja ja hienompia tekstejä, joihin on määritelty erilaisia kokoja ja värejä saadaan määriteltyä tekstinmuokkaus- ikkunan vasemmalla puolella olevalla paneelilla. Paneelista saa tekstille määriteltyä ulkoasun, tyylin, värin, tekstikoon ja fontin. Lähetä-napilla määritykset lähteteään editointiruutuun. Tekstitilaan tulee tarvittavat HTML-tagit ja valmis esimerkkiteksti "Teksti", jonka tilalle voidaan kirjoittaa oma teksti. Valmiiksi kirjoitettuun tekstiin voidaan lisätä muotoilumääreitä maalaamalla muotoiltava teksti ja painamalla Lähetä- nappia. Huom! Fontin valinta ei näytä toimivan muissa kuin Microsoftin WWW-selaimissa. Tyyli, väri ja koko sen sijaan toimivat kaikissa graafisissa selaimissa. Kuvien lisääminen HTML-dokumettiin Kuvia lisätään valitsemalla "HTML-komponentteja"-valikosta "Kuva". PHE kirjoittaa editointitilaan valmiin HTML-tagin, johon on sijoitettu oletusarvot helpottamaan muokkausta. Oletustagi: Teksti Oletustagissa on kuvan nimeksi määritelty "kuva.ext", reunuksen leveydeksi 0 (=ei reunusta) ja vaihtoehtoiseksi tekstiksi "Teksti". Vaihtoehtoinen teksti näkyy vain jos WWW-selain ei osaa näyttää kyvia, kuvaa ei löytynyt tai WWW-selaimen kuvien lataus on estetty. Esimerkkikuva: Tässä on kuva Kuvien asetteluun voidaan vaikuttaa "ALIGN="-määreellä. Määre asettaa kuvan annetulla tavalla tekstiin tai kuvaruutuun nähden. Arvona voi olla: left, right, texttop, absmiddle, baseline, absbottom. Esim. pistää kuvan ruudun oikeaan reunaan Linkkien tekeminen Dokumenttiin lisätään linkki valitsemalla "HTML-komponentteja"-valikosta "Linkki". PHE kirjoittaa ruutuun oletustagin: Linkkiteksti Tagissa oletusosoite on "osoite" ja doku- mentisa näkyvä teksti on "Linkkiteksti". Osoite voi olla WWW-osoite, kuvan nimi, dokumentin nimi tai sähköpostiosoite. Kuvan nimessä ja dokumentin nimessä voi olla mukana myös polku. Esimerkkejä: Linkki WWW-sivulle: Joku jossain Linkki FTP-palvelimelle: FTP-palvelin jossain Oman tekstitiedosto omassa koti- hakemistossa: Hauska teksti Sähköpostiosoite, josta painamalla aktivoituu WWW-selaimen sähköposti- ohjelma: Lähetä postia Jollekin Listat Listoja voi PHE:llä tehdä kahdenlaisia: Numeroidut listat 1) ... 2) ... 3) ... Ranskalaiset viivat - ... - ... - ... Listoja voi määritellä PHE:ssä HTML- komponentteja-valikosta. Numeroidun listan HTML-muoto kolmelle kohdalle:
  1. Teksti1
  2. Teksti2
  3. Teksti3
"1"-määre kertoo numerointityylin. Muita tyylejä ovat "A" ja "a", "I" ja "i" (aakkoset, roomalaiset numerot). Määreellä "start=" voidaan määritellä aloitusnumero. Ranskalaiset viivat kolmelle kohdalle: "disc"-määre kertoo selaimelle, että ranskalaiset "viivat" ovat itse asiassa täytettyjä ympyröitä. Muita mahdollisia määreitä ovat "circle" ja "square" (ympyrä ja neliö). Uusia rivejä voidaan listoihin lisätä HTML-komponentteja-valikosta. Taulukot Taulukko on HTML-kielessä näppärä tapa esittää tietoa. Sen avulla saadaan tietoja ryhmiteltyä riveiksi ja sarak- keiksi. Taulukkoa voidaan käyttää myös kuvien pakotamiseksi tiettyyn muodos- telmaan. Esikerkkitaulukko, jossa otsikkosolu ja yhdeksän tavallista solua:
Otsikkosolu
Solu11 Solu12 Solu13
Solu21 Solu22 Solu23
Solu31 Solu32 Solu33
Taulukko alkaa HTML-tagilla . Tagiin voidaan määritellä taulukon reunusten koon. Koko 0 ottaa reunukset pois. Taulukossa ei ole pakko olla otsikko- solua (). uusia soluja lisätään -tagien avulla. Rivejä saadaan lisää - tageilla. Solutagien ON OLTAVA rivi- tagien välissä. Uusia rivejä ja soluja voidaan lisätä HTML-komponentteja-valikosta löytyvien vaihtoehtojen avulla. Lopuksi Tämä aputeksti ei ole täydellinen HTML- kielen opas. Tässä tekstissä esitellään vain PHE:n sisältämiä toimintoja. PHE:n mukana tulee myös esimerkkisivu, johon kannattaa tutustua. Laajempia HTML-kielen opintoja varten kannattaa hankkia aiheeseen liityvä kirja tai etsiä internetistä ohjeita. ------------------------------------------- Lisenssi Yleistä: Matti J Kärki (tekijä) sanoutuu irti kaikesta vastuusta koskien ohjelman mahdollisesti aiheuttamia vahinkoja laitteille, ohjelmille tai käyttäjille. Ohjelmaa on testattu paljon ja koodista on pyritty karsimaan pois kaikki virheet, mutta koska tämä ei ole kaupallinen ohjelma, tekijä ei voi antaa takuuta ohjelman toimivuudesta tai turvallisuudesta. Käytät tätä ohjelmaa TÄYSIN OMALLA VASTUULLASI! Ohjelma on tarkistettu uusimmilla virustentorjuntaohjelmilla. Koodi on puhdasta. Jos kuitenkin epäilet, että ohjelma ei ole puhdas tai että joku on saastuttanut saamasi kopion, käy noutamassa uusi kopio osoitteesta: http://www.hit.fi/~makarki/ Tekijä pidättää kaikki oikeudet muuttaa ohjelman ulkoasua, sisältöä, tämän tekstidokumentin sisältöä sekä oikeuden levittää tätä ohjelmaa tai sen lähdekoodia. Ohjelmaa saa levittää ilmaiseksi. Kukaan ei saa mennä myymään ohjelmaa ilman tekijän lupaa. Pieni HTML-editori(c)1997 Matti J Kärki --- Pieni HTML-editori (PHE) on FREEWAREa. Yksityishenkilö saa käyttää PHE:tä vapaasti omien HENKILÖKOHTAISTEN kotisivujen ja muiden HTML-dokumenttien tekoon ei-kaupallisissa tarkoituksissa. Jos PHE:tä halutaan käyttää yrityksissä, kouluissa tai oppilaitok- sissa tai PHE:llä tehdään kotisivuja myytäväksi, on tekijältä pyydettävä erillinen lisenssi, joka antaa oikeuden käyttää PHE:tä vapaasti sekä yksityis- että kaupallisessa mielessä. Lisenssiasioista voi kysellä sähkö- postilla osoitteesta: makarki@hit.fi tai matti.j.karki@mbnet.fi PHE:n uusimman version löytää inter- netistä osoitteesta: http://www.hit.fi/~makarki/